Merry Quizmas 2022

Merry Quizmas 2022

(Oppdatert 23. desember) Det er desember, det er advent og tradisjonen tro er det tid for en ny runde med mitt hobbyprosjekt, Merry Quizmas. Som vanlig skal vi prøve å balansere mellom det uendelig vanskelige og Borea-lesernes velutviklede Google-evner.

Blogg

Forfatter: Magnus Vie Sundal
Publisert: 1.des. - 2022

Vi oppsummerer reglene kjapt:

  1. Quiz i dag, og deretter mandager, onsdager og fredager. Quizen blir lagt ut og oppdatert på denne nettsiden, men fra og med neste uke vil du ikke motta den på epost med mindre du er påmeldt på quiz-listen her. Svar må være meg i hende innen utsendelse av neste quiz.
  2. Del gjerne videre

------------------------

Mange har levert inn sine svar på «ti kjappe». En liten oppsummering: Merry Quizmas-leserne venter i snitt 3% oppgang i OSEBX, med den mest optimistiske +10%, og den mest pessimistiske -8%. Mange tror Solstad Offshore blir aksjen som stiger mest i år, som er noe optimistisk, gitt at den ikke er en del av hovedindeksen. Da er kanskje Hafnia Tankers, som mange har gjettet, et greit alternativ. Det er kun én deltaker som ikke tror styringsrenta er på 2,75% ved utgangen av året, og de fleste tror inflasjonen ender på +/- 7% (dog med intervall 5,2 til 8,5%). Snittestimatet på oljeprisen er 85 dollar fatet, og laks på 81 kroner kiloet. Det ventes 2448 millimeter nedbør, og jeg håper virkelig at den som har spådd 5120mm for 2022 som helhet, ikke får rett… Spotprisen spås å ligge på 347 øre/kWh (eks. mva), og Frankrike-Brasil er det klart mest ventede utfallet i VM-finalen. 2/3 av deltakerne tror Brasil vinner VM.

------------------------

Quiz, 1. desember

I fjor var vi så vidt innom en Statsraad fra Bergen, som dessverre hadde forlatt byen for en stund. Statsraadens to gode venner befinner seg derimot i, eller er på vei mot, et område hvor det er flust av nordmenn i disse dager. Du reiser til stedet, hvor også en alkoholholdig drikke har bidratt til opphavet til et norsk begrep/ordtak/uttrykk. Hvor er du, og hvilket uttrykk snakker vi om? (Fasit under)

Torsdag skulle vi frem til kanariøyene hvor Statsraad Lehmkuhls to venner, Christian Radich og Sørlandet, for tiden befinner seg. Dessertvin fra kanariøyene er en av ingrediensene i «hummer og kanari», et begrep som stammer fra da nyrike skulle flotte seg under jobbetiden. Det var en del halvriktige svar, mens 24 deltakere scoret full pott i denne første oppgaven. Første premie går til Dag.

Quiz, 5. desember

Du befinner deg ikke bare i syden, men syd på Granca. Du spør en lokal om hvor stedets navn stammer fra, og vedkommende forteller at det referer til en fugl, som også omtales i andre vers i en julesang. Du nynner på sangen, og da du kommer til syvende vers, får du assosiasjoner til en komponist, som også har komponert en forestilling som ofte hentes frem til jul. Hvilken 1) julesang, 2) komponist og 3) forestilling skal vi frem til? (Fasit under)

Mandag var vi på Maspalomas, som betyr «flere duer». Duer finner vi også i julesangen «Twelve days of Christmas», hvis syvende vers omtaler svaner. Balletten «Svanesjøen» er komponert av Pyotr Ilyich Tchaikovsky, som også har laget ballett-versjonen av «juleforestillingen» Nøtteknekkeren. 25 deltakere hadde helt riktig svar, og dagens premie går til Vilde.

Quiz, 7. desember

Pensjonister er det mange av på Gran Canaria, og du treffer på en pensjonert mann som i mange år har gitt nordmenn nøtter å knekke. Om du stokker om på vedkommendes navn, fjerner de fire bokstavene som utgjør en ferskvannsfisk, og legger til en D, får du navnet på en annen kjent karakter, som ofte dukker opp på TV i julen. Vedkommende bor i en stat, hvis navn er sammensatt av to andre statsnavn. Du har lyst på mer sol og varme, og setter kursen mot den første av disse to. Dagens spørsmål er 1) hvem er pensjonisten, 2) hvem er karakteren og 3) hvilken stat reiser du til?

Onsdag skulle vi via Roald Øyen til Donald (Duck), som bor i staten Calisota og følgelig setter du kursen mot California. 38 deltakere hadde korrekt svar, og dagspremien gikk til Morten og Monica.

Quiz, 9. desember

Neste stoppested, i staten California, finner vi omtalt i forverset til en kjent julesang, hvis forskjellige cover-versjoner er estimert å ha solgt over veldig mange millioner eksemplarer på verdensbasis. Forverset er derimot ofte droppet i disse coverversjonene. Dette stedet er også tittelen på en kjent sang, sunget av et band fra området, og som tidligere i år opptrådte på Color Line Stadion. a) hva heter julesangen, b) hvor skal vi og c) hvilket band snakker vi om? 

Fredag skulle vi frem til sangen White Christmas, som i forverset omtaler California. I California finner vi Beverly Hills, som er en sang Weezer fremførte på Color Line Stadion. 24 deltakere hadde helt riktig svar, og dagspremien går til Fritz. Etter 4 oppgaver er det 11 deltakere som har full pott. Samtidig er det betydelig utfallsrom fra de «ti kjappe». Etter forrige ukes VM-kamper er det eksempelvis kun 9 av 36 deltakere som har mulighet til å treffe rett på VM-vinneren.

Quiz, 12. desember

I Beverly Hills treffer du en eldre herremann som forteller deg om fortiden. Vedkommende pleide å avholde årlige ball på det lokale Hilton-hotellet, men etter hvert gikk ting over styr og det endte med en liten tur i fengsel. Derimot ble han for noen år siden tilgitt av en mann, som også har hatt en liten rolle i en kjent og kjær julefilm. Du setter kursen mot byen filmens handling er lagt til. Dagens spørsmål er altså a) hvem er den eldre herremannen, b) hvem er mannen i filmen og c) hvilken by skal vi til? Riktig svar kan sendes inn her.

Mandag traff vi på Michael Milken, som årlig avholdt «Predator’s Ball» på Beverly Hilton Hotel. Milliardæren er muligens ikke det beste eksemplet på at ærlighet lønner seg, og han ble offisielt benådet av President Trump i 2020. Ekspresidenten hadde for øvrig en liten rolle (noen sekunder) i «Home Alone 2», som finner sted i New York City.

Quiz, 14. desember

I «Home Alone 2» ser vi utdrag fra en film som ikke akkurat handler om engler som daler ned i skjul. Inspirasjonen til denne kommer fra en film, med en skuespiller som ble født i julen en gang for lenge siden. Vedkommende har også spilt i en film hvis tittel viser til en by, og du setter kursen mot denne. Landet er spesielt relevant i dag. Dagens spørsmål er A) hvilken film i film, B) hvilken skuespiller, C) hvilken by og D) på hvilken måte er landet relevant i dag?

Onsdag skulle vi via den fiktive filmen «Angels with even filthier souls», hvis tittel var inspirert av filmen «Angels with dirty faces». I sistnevnte spiller Humphrey Bogart, som ble født på første juledag 1899. Bogart spilte også i Casablanca. Byen ligger i Marokko, som denne uken tapte VM-semifinalen mot Frankrike. Oppgaven var tydeligvis litt i letteste laget, hvor 33 deltakere hadde korrekt svar.

Quiz, 16. desember

Vi får stramme skruen litt. Med høy inflasjon setter du kursen mot en by hvor du tror du kanskje kan finne noe på billigsalg. Etter en dags pruting setter du deg ned ved en elv. Du er sliten, og ser ikke bokstavene på elvens navn helt korrekt. Du fjerner bokstavene som utgjør navnet på en kornsort og legger til en «s». Alt blander seg, og plutselig ser du et ord som også har gitt navn til et skip og et område. Du får lyst til å reise til dette området, som har vært litt aktuelt nå i desember, og hopper på første fly. Dagens spørsmål er: a) hvilken by pruter du i, b) hvilket skip og c) område er det snakk om?

Fredag skulle vi til den marokkanske byen Rabat, hvor du prutet deg frem til gode priser ved elven Bou Regreg. Det ble påpekt at svaret også kunne vært byen som ligger på den andre siden av elven, nemlig Salé. Her er det nok gode dealer å finne. Om vi fjerner bokstavene til kornsorten «rug» og legger til en «s» og stokker om på det hele, finner vi «Oseberg», som har navngitt både et vikingskip og oljefelt. Denne gangen var det litt vanskeligere, og bare 15 deltagere hadde riktig svar.

Quiz, 19. desember

I Marokko treffer du en kar som er kledd i rødt, og som sitter på en kamel. Han spør om du vil ha haik og i og med at han minner deg om en kar du kjenner fra før, sier du ja til tilbudet. Med nye solbriller fra Rabats marked, setter dere kursen østover, og i det du kan skimte en høy pyramideformet bygning, kommer en barneflokk løpende. De kaller kamelkompisen din for et navn du ikke har hørt før. Navnet minner deg derimot om en gammel by, som ligger mer eller mindre på samme breddegrad som byen du kom fra. Du har hørt rykter om at stedet har en spesiell bygning, og setter deg på første buss. Vel fremme sliter du imidlertid med å finne den spesielle bygningen, og må skuffet gi opp. Men når du likevel er i regionen, kommer du på at du kan ta en 45-graders avstikker og finne en annen bygning av samme type og kaliber. A) Hva heter den gamle byen, B) hvilken bygning var du på utkikk etter, C) hvilken by og D) bygning ender vi opp i i dag?

Onsdag reiste vi til Christmas Island, hvor det siden 1899 har blitt utvunnet fosfat, som opprinnelig har kommet der fra fugleskit. På øyen hørte du sangen Mele Kalikimaka, sunget av Bing Crosby og the Andrew Sisters. Sistnevnte sang også sangen «Any bonds today», skrevet av Irving Berlin.

Quiz, 23. desember

På besøk i Berlin treffer du en eldre kvinne. Hun prøver å selge diverse julesaker, og med dine begrensede tyskkunnskaper, hører du ordene «slutten-av-året-vinge-figur», «slutten-av-året-tre» og «hul sjokoladekropp». Ordene sier deg noe om en retning, men ikke den som er nevnt i navnet til personen vi i dag skal frem til. En nordmann begravet i Berlin, hvis verk du har vært borti. Han hviler i nærheten av et berg som glitrer. Du reiser til gravplassen, og følger bakkene oppover. Til slutt står du i en park, på en bakketopp, og skuer utover byen. Årets siste julequiz er dermed: a) hva betyr ordene fra kvinnen, b) på hvilken måte indikerer ordene en himmelretning c) hvilken nordmann skal vi frem til, d) hvilket glitrende berg er det snakk om og e) hvor befinner du deg til slutt?

Riktig svar kan sendes inn her. Frist for innsendelse er nyttårsaften, og jeg kommer tilbake med totalresultatet deretter (når fasiten for de “ti kjappe” er klar). For de utålmodige kan svar på dagens quiz fås på epost, etter at endelig svar er avgitt.

Vil ellers benytte anledningen til å tipse om dagens markedsoppdatering som jeg publiserte i kveld. Videre er det hyggelig at så mange har deltatt i årets Merry Quizmas - jeg ønsker dere alle en riktig god jul og godt nyttår!

Nyhetsbrev Få innsikt og markedsoppdateringer direkte i innboksen.

Nyheitsbrev Få innsikt og markedsoppdateringer direkte i innboksen.