Merry Quizmas 2023

Spesialtema

Merry Quizmas 2023

Publisert: 04/12/2023

Dersom du ønsker å motta Merry Quizmas på epost, kan du melde deg på her.

Desember er en måned med tradisjoner: advents-og julefeiring, børsoppgang og Merry Quizmas. Vi setter igang med sistnevnte og som vanlig skal vi prøve å balansere mellom det uendelig vanskelige og våre deltageres velutviklede Google-evner.

Med andre ord: alle hjelpemidler er tillatt. Ellers er det lite regler. Quiz mandag, onsdag og fredag. Del gjerne videre og send svar til mvs@borea.as (inkludér ordet “quiz” i emnefeltet) innen neste quiz sendes ut.

Merk også: under legges quizene (og etterhvert fasit ut fortløpende). Fasit finner dere ved å holde musepekeren over det mørke feltet under den enkelte oppgaven.

1. desember 2023

Vi starter årets reise her hos oss i Borea. Vårt kontor har en adresse oppkalt etter en kjent Bergenser. Byggets navn kan derimot sende tankene mot et annet «hjelpemiddel» som ble traktert med stor suksess av en annen lokalkjendis. Med god avkastning i lommene forlater du Borea-kontoret med optimisme og reiselyst, og vender nesen mot lokalkjendisens hjemsted. Definisjonen «hjemsted» kan kanskje bestrides, da vedkommende gav begrepet «nynorsk» en ny betydning, gjennom et initiativ som endte som mange andre lure idéer – i konkurs.

a) Hvilke to kjendiser skal vi frem til?

b) Hvilke hjemsted?

c) Hvilket initativ?

Fasit (hold over det sorte området for å se fasit):

Fredag (1/12) reiste vi fra Edvard Griegs vei 1, fra bygget kalt Buen, til Lysøen, hvor fiolinisten Ole Bull eide et hus (dog han bodde her ikke i mange år, så “Osterøy” aksepteres også som riktig svar). Ole Bull tok i 1852 initiativ til å danne en norsk koloni kalt Oleana (eller “New Norway”), men det endte i tap og konkurs innen ett år. 33 deltakere hadde riktig svar i årets første quiz-runde og årets første dagspremie går til Jørgen.

4. desember 2023

Lysøen er et stort, flott og kanskje noe «unorsk» hus. Hvertfall veldig annerledes enn de små og trange trehusene i Bergen sentrum. Apropos små og trange hus: du har hørt om et enda smalere hus, nede på kontinentet. Du setter kursen mot byen hvor huset ligger, og vandrer rundt i gatene (hvor det hverken lukter røkelse eller myrra). Et kjennetegn ved byen og landet har også gitt opphav til et rekordgammelt verdipapir, som har jubileum til neste år.

a) Hvilken by og land?

b) Hvilket verdipapir

Fasit (hold over det sorte området for å se fasit):

Mandag (4/12) skulle vi til Amsterdam, hvor Europas smaleste hus (dog: de lærde strides) ligger. Landets lave beliggenhet har gitt opphav til dets kanaler og diker. Nettopp for å finansiere reparasjoner av diker gjorde at Hoogheemraadschap Lekdijk Bovendams fra sent 1500-tall utstedte flere evigvarende obligasjonslån. Det eldste som fremdeles betaler renter (men som ikke kreves inn av eieren ICE) ble utstedte for nærmere 400 år siden, i 1624, og kan sees her. Dagspremien går denne gang til Stig.

6. desember 2023

Du vandrer gatelangs i Amsterdam, og drar plutselig kjensel på en høy kar som du både har sett og hørt hjemme i Norge. Her står mannen – hvis navn kan gi assosiasjoner til godt brygg – ikledd hatt, og snakker om kalvebryst. Du har lest at en av hans kompanjonger fra storhetstiden har vært i mediebildet med en annen karakter denne uken, av det litt mer lokale slaget. Du får satt opp et møte med sistnevnte karakter, og setter kurs mot vedkommendes hjemby.

a) Hvem er mannen med hatt?

b) Hvilket brygg?

c) Hvilken aktuell karakter?

d) … og hvilken by?

Fasit (hold over det sorte området for å se fasit):

Onsdag (6/12) traff du på Kristoffer Schau, hvis etternavn fikk deg til å tenke på Schous bryggeri og øl. Schau spilte «nederlenderen» i Team Antonsen. Hans kompanjong, Harald Eia, er i disse dager tilbake som «Oslolosen» Kjell Aronsen. Oslolosen kommer, ikke overraskende, fra Oslo (nærmere bestemt bydel Sagene, om vi skal være helt presise).

Onsdagens quiz var kanskje av det noe vanskelige slaget, men det var likevel endel riktige svar, og dagspremien går denne gang til laget “Ryger og reiser”.

8. desember 2023

Du vandrer rundt på Sagene og setter deg på en benk ved kirken. Parken har et underlig navn, med en fiffig bakgrunn. Videre går turen sørover langs Akerselva, forbi et sted som vekker assosiasjoner til karibiske strøk. Til slutt ender du på Grünerløkka, og undrer deg over hvorfor så mange av bydelens leiegårder synes å være bygget på sent 1800-tall, men færre fra tidlig 1900-tallet. Du setter deg ned på en kafé og grubler over dette. Kaféens navn kommer fra kallenavnet til en byggmester, og klinger tilfeldigvis likt med navnet på en park du har vært i tidligere.

a) Hvilken park og bakgrunn for navn?

b) Hvilket karibisk land?

c) Hvorfor så mange bygg fra sent 1800-tall, men lite fra tidlig 1900?

d) Hvilken kafé?

Fasit (hold over det sorte området for å se fasit):

Fredag (8/12) besøkte du Gråbeinparken ved Sagene Kirke, som etter sigende skal ha fått sitt navn etter en kamp mellom ulver og hunder der i 1671. Nedover Akerselva gikk du forbi Kuba/Kubaparken. I Oslo var det stor byggeaktivitet mot slutten av 1800-tallet, før Kristianiakrakket rammet byen. Nederst på Løkka ender du turen på Gråbein Bar, i Gråbeinkvartalet. Ikke oppkalt etter ulv, men etter byggmesteren som stod bak bygården. Denne gang gikk dagspremien til Anders.

11. desember 2023

Du sitter på Gråbein Bar og kikker på et skilt med navnet på den nærmest-liggende parken. Navnet består av to ord, men med to pils på tom mage, stokker bokstavene seg litt. Det første ordet leser du dermed feilaktig som «[en alkoholholdig drikke] ok». Du tar hintet og bestiller et glass. Du føler deg riktig så kunstnerisk der du sitter, og får lyst på en tur til sentral-Europa. I likhet med en rekke nordmenn setter du deg på flyet for å reise til drikkens hjemland. Du har hørt at landet kan skilte med en svært lang togtunnell, og ved ankomst hovedstaden hopper du på første tog for å se denne. Til din forskrekkelse havner du på galt tog og kjører i en annen retning enn planlagt. Dermed ender du opp på et sted hvis navn rimer på hovedstadens, men med en tunnell som er av en annen karakter enn den du egentlig skulle se. Den synes ikke bare lang, men nærmest uendelig...

Dagens quiz, 11. desember

a) Hvilken drikke?

b) Hvilket land?

c) Hvilket sted ender du opp på?

Fasit (hold over det sorte området for å se fasit):

Mandag (11/12) dro du fra absint i baren, til drikkens hjemland, Sveits. Ved en feiltakelse endte du opp på CERN, hvor du finner partikkelakseleratoren (og ring-tunnelen) «Large Hadron Collider». 25 deltakere hadde riktig svar, og dagspremien gikk denne gang til Ellen.

13. desember 2023

På en sightseeing-tur får du beundre en mikroskopisk kollisjon, men forstyrres av en mann i cowboyhatt som uttrykker at han er lite imponert. Han forteller videre at han står bak to store eksplosjoner ved Mexicogolfen hittil i år, og kanskje blir det enda mer fyrverkeri før året er omme. Du blir med ham over dammen, og får observere tredje forsøk på nært hold. I det himmelen lyser opp som på nyttårskvelden utbryter du – som en middels kontroversiell  og noe aktuell norsk TV-personlighet uttalte en gang på 90-tallet – at «well, that does impress me much».

Fasit (hold over det sorte området for å se fasit):

Onsdag (13/12) traff du på Elon Musk, og fyrverkeriet det var snakk om var de to Starship-rakettene som har eksplodert under oppskytning i år. Disse blir skutt opp fra SpaceX sin base på vestsiden av Mexicogolfen, helt sør i Texas, ved grensen til Mexico (merk: ikke Cape Canaveral). Og den norske TV-personligheten som ble imponert var ingen ringere enn Tore Strømøy (i sitt møte med Shania Twain, dog med noe selvkritikk her: dette var i 2002, ikke på 90-tallet). Det var en del som bommet på oppskytningsstedet eller Tore Strømøy, og 12 deltakere hadde helt riktig svar i denne runden.

15. desember

Herr Musk deler nesten navn med en kjent polsk politiker, hvis navn også minner deg om en karakter som ofte dukker opp i julen. Ved ett kjent tilfelle har den jule-aktuelle karakteren møtt på nynorsk-språklige, i et land langt borte. Om du stokker om landets bokstaver, og legger til en vokal, får du en valuta, som brukes av mange mennesker, et annet sted.

a) Hvilken polsk politiker?

b) Hvilken juleaktuell karakter?

c) Hvilket land?

d) Hvilken valuta?

Fasit (hold over det sorte området for å se fasit):

Fredag (15/12) skulle vi fra Elon Musk til Donald Tusk, og videre til Donald Duck. Donald er jo en and som ofte dukker opp i julen. Han var en gang på tur til Andesfjellene, i Peru, hvor han traff på nynorskfolk (med vossamål). Om vi legger til konsonanten ‘e’ til Peru, og stokker om bokstavene, får vi valutaen «rupee», som benyttes i forskjellige varianter i India, Pakistan, Nepal, Seychellene og Mauritius.

18. desember

Mauritius høres forlokkende ut, og du overtaler Mr. Musk til å la deg låne privatjetten fra nærmeste flyplass, til en direkteflyvning fra SpaceX til øyen i det indiske hav. Du cruiser over Afrika og holder godt øye med landene du passerer. Flere begynner på samme bokstav, og land #5 med samme forbokstav gir deg noen assosiasjoner. Ikke bare til en Arbeiderparti-politiker, men også til en nylig avdød skuespiller. Vedkommende spilte filmer som mange forbinder med juletiden. En av hans medskuespillere i disse filmene, har også en sentral rolle i en annen julefilm, som riktignok er eldre og av et litt annet slag.

a) Hvilket land?

b) Hvilken Arbeiderparti-politiker?

c) Skuespiller #1 og film-karakter?

d) Skuespiller #2 og eldre julefilm?

Fasit (hold over det sorte området for å se fasit):

Mandag (18/12) fløy vi over Gabon, hvis president i sin tid ble omtalt som «Bongo fra Kongo» av Thorbjørn Jagland. Gabon gav deg assosiasjoner til Michael Gambon, som spilte Albus Dumbledore i Harry Potter-filmene (fra og med film #3). En annen sentral skuespiller i serien var Alan Rickman, som spilte Severus Snape. Rickman spilte også skurken Hans Gruber i gode gamle «Die Hard». Noen koblet Rickman, eller hans medskuespillerinne i 3 av Harry Potter-filmene, Emma Thompson, med «Love Actually». I og for seg en korrekt forbindelse, men vi skulle frem til en «eldre julefilm» og Love Actually kom ut i 2004, samtidig med den tredje Harry Potter-filmen. Dagspremien går til Siri.

Det er fremdeles tett i toppen, med tredelt førsteplass i skrivende stund. Men mye kan fremdeles skje og i tippekonkurransen «de ti kjappe» venter vi fremdeles på fasit. 12 deltakere gjettet riktig på renteheving fra Norges Bank, mens 2 har vært innenfor slingringsmonnet på inflasjonen (4,8%).

20. desember

Du flyr forbi Gabon, men i det du nærmer deg kysten, hører du ulyder fra flyets motor, og kapteinen melder om nødlanding i en nærliggende hovedstad. Byen bærer et navn som ligner på spesiell fugl fra din opprinnelige destinasjon. Her står du, uten store planer. Du har hørt at landet er hjem til en høyreist og eksplosiv, men sovende trio. På vei til denne er du litt bekymret, men en lokal kar sier noen velvalgte ord til deg, som du synes å huske fra 90-tallet. Turen tar en stund, men etter en uke er du fremme ved ditt mål. Herfra kan du se et land og hvis du bytter om to bokstaver i dets navn, får du navnet på en kjent kar i musikkens verden.

  1. Hvilken by?
  2. Hvilken trio?
  3. Hvilke velvalgte ord?
  4. Hvilken musiker?

Fasit (hold over det sorte området for å se fasit):

Onsdag (20/12) nødlandet flyet i Tanzanias hovedstad, som ikke heter Dar-es-Salaam, men Dodoma. Den eksplosive, men sovende trioen er Kilimanjaro, som består av de tre vulkanene Kibo, Mawenzi og Shira. I bekymringens stund hører du de velvalgte ordene «hakuna matata», som betyr «det er ingen bekymringer» på swahili, og for mange kjent gjennom Løvenes Konge-filmen. Fra toppen ser du over til Kenya, og musikeren vi skulle frem til var Kanye.

22. desember

Toppen av Kilimanjaro er kald, og vulkanene sovende. Litt lite action, tenker du, og fra Kilimanjaro lufthavn setter du kursen mot et sted hvor dette ikke er noe problem. En av landets kjente personligheter har et navn som her er en sjeldenhet, men som varmer norske hjem.

Det blåser hardt i disse dager, og flyet kommer ut av kurs. Du begynner å stusse og det viser seg at piloten har landet på feil sted. Ikke altfor forskjellig, men litt grønnere, til glede for dets mange husdyr. Det er likevel ikke et sted du ønsker å tilbringe julen, og du hopper på første Widerøe-fly til Bergen (riktignok synes direkteruten å være innstilt frem til våren 2024, men det overser vi for praktiske formål her…).

På veien flyr du over et sted, hvis «hovedstad» minner deg om navnet på en norsk by. Sistnevntes kommunevåpen viser ikke noe som varmer, men pynter, i jula, og stedet er endestasjonen for årets Merry Quizmas.

a) Hvor skulle du opprinnelig?

b) Hvilken kjent personlighet?

c) Hvor feil-landet flyet?

d) Hvilken «hovedstad»?

e) Hvilket sted er endestasjonen for årets Merry Quizmas?

Fasit (hold over det sorte området for å se fasit):

I årets siste julequiz dro vi fra Kilimanjaro mot Island og Grindavik, hjemlandet til artisten Bjørk. Vi kom ikke helt frem, men landet på Færøyene. På vei mot Norge fløy du over Shetlands “hovedstad” Lerwick, som isolert sett kan minne deg om begge de norske byene Larvik og Leirvik. Enkelte har svart Larvik, med referanse til byens kommunevåpen, som minner om et tre. Det godkjennes dessverre ikke.

For her bør jo selvsagt den opplyste quiz-deltaker ta en titt på kommunens profilmanual fra 2022, som forteller oss at dens grafiske profil “tydeliggjør hva som leveres fra kommunen, både i form av faglig kvalitet og i dialogkvalitet”. Manualen beskriver utfyllende hvordan kommunevåpenet representerer et tre, men også sølvdråper (“vekst og mangfold”), vannveien (“skogsvann som renner ut i bekker, og videre i elven som ender i fjorden”), havner (“trygge ankringsplasser“), akset (“symboliserer jordbruket“) og samfunnet (“de seks tidligere kommunene, som bærer den nye kommunen på toppen.“).

Da Stord Kommune (Leirvik) fikk sitt julepregede kommunevåpen med kristtornmotiv i 1987, var det kanskje færre kommunikasjonsmedarbeidere involvert. Kommunen skriver: “Næringsrik grunn og gunstig klima gjer at det veks vill kristtorn på Stordøy. Stord kommune profilerer seg difor som «kristtornbyen».“

Merry Quizmas 2023 endte dermed, i likhet med undertegnede, på Leirvik.

Ti kjappe

  1. Oslo Børs’ hovedindeks er i skrivende stund på 1302 poeng. Hvor mange poeng er den på 31/12? 

  2. Hvilken aksje i Oslo Børs’ hovedindeks får den største prosentvise oppgangen fra og med 7. desember og ut året?

  3. Norges Banks styringsrente er på 4,25%. Hva er den 31/12?

  4. Hva var inflasjonen i Norge fra november 2022 til november 2023?

  5. Hva koster et fat olje 31/12 (Brent)?

  6. Hva koster ett kilo fersk laks ved utgangen av året (SSB)?

  7. Hvor mange millimeter regn får Bergen i løpet av hele 2023 (YR)?

  8. Hva ender boligprisveksten for Norge på i 2023? (Eiendom Norge-tall)

  9. Hva blir snittprisen på strøm (kr/kWh, spot) for Bergen i desember (Nordpool spot, eks støtte og alt det der)?

  10. Hvilken julesang er den mest hørte på Spotify her til lands («Top 50 Norway») når vi kommer til lille julaften?

Med vennlig hilsen
Magnus Vie Sundal, CFA
Porteføljeforvalter, Borea Asset Management

Nyhetsbrev Få innsikt og markedsoppdateringer direkte i innboksen.

Nyheitsbrev Få innsikt og markedsoppdateringer direkte i innboksen.