Markedskommentar juni 2025

 

Markedskommentar juni 2025

Publisert: 02. juni 2025

Avkastning spesialfond

FondAvkastning i juniAvkastning hittil i 2025 (per juni)
Borea Obligasjon+0,9 %+4,3 %
Borea Høyrente+1,6 %+5,3 %
Borea Kreditt+1,6 %+6,0 %
Borea Utbytte+2,1 %+25,2 %

Avkastning verdipapirfond

Fond Avkastning i juni Avkastning hittil i 2025 (per juni)
Borea Likviditet A +0,5 % +2,6 %
Borea Norge A +5,2 % +16,8 %
Borea Norden A +1,4 % +4,9 %
Borea Nordisk Utbytte A +2,1 % +20,2%

Full avkastningshistorikk finner du her.

Borea Nordisk Utbytte A og B ble opprettet 27. januar 2025, og har derfor avkastning kun fra denne perioden. Borea Nordisk Utbytte N (opprettet 12. desember 2024, kun tilgjengelig via distribusjonskanal) har en avkastning på 27,4% hittil i år (per 30.6.25).

Den gode stemningen vi opplevde i mai har fortsatt med full kraft i juni. Oslo Børs steg med 3.8%, S&P med 5.1%, Nasdaq med 6.6%, og det nordiske markedet med 0.8%. Også denne måneden trosset markedene kraftig geopolitisk uro og «TACO»-traden som vi skrev om i forrige måneds makrokommentar lever i beste velgående. I det europeiske kredittmarkedet har juni vært den travleste måneden i historien, med over 23 milliarder euro utstedt i primærmarkedet i løpet av måneden. Det er med andre ord lite frykt å spore i risikoaktiva.

De økonomiske indikatorene som har kommet i juni viser tegn til avtagende, men fortsatt positiv vekst. I løpet av måneden nedgraderte OECD sine forventninger til global vekst til 2.9% i 2025 og 2026 på bakgrunn av de nye tollsatsene og tollrelatert usikkerhet. Den tollrelaterte usikkerheten er i aller høyeste grad fortsatt aktuell. Den 4. juni besluttet Trump å doble tollsatsene på stål og aluminium til 50%. Markedene har vist en forbausende evne til å absorbere negative nyheter. Det er imidlertid viktig å huske at det fortsatt er vanskelig for bedriftseiere å navigere når rammebetingelsene er så usikre som de er i disse dager. Vi nærmer oss Trumps frist for inngåelse av bilaterale handelsavtaler den 9. juli, og alle avtalene Bessent og Lutnick snakket om i mai har vi foreløpig sett lite til. Vi vet derfor veldig lite om hvordan rammevilkårene for internasjonal handel vil se ut etter 9. juli, og det er ikke utenkelig at dette kan føre til en ny runde med usikkerhet i markedene, selv om «TACO»-traden er i live. Det har kommet rapporter om at EU skal være villige til å akseptere 10% toll, men disse ble raskt tilbakevist. Her i Norge har regjeringen indikert at de forsøker å få i land en avtale før fristen, men at vi må være forberedt på høyere satser.

Natt til søndag 22. juni norsk tid utførte USA operasjon «Midnight Hammer». Operasjonen involverte over 125 amerikanske fly og hadde som mål å ødelegge Irans atomprogram. Rapportene i etterkant gir foreløpig blandede signaler om de reelle skadene som er gjort på Irans atomkapasitet. Der man imidlertid ikke fikk blandede signaler, var i spådommer på hvor oljeprisen skulle når markedet åpnet opp igjen. Markedskommentatorer og oljemarkedsspåmenn nærmest gjettet om kapp hvor mye over 100 dollar fatet oljeprisen skulle gå når markedet åpnet igjen. Fasiten: oljeprisen ble et kort øyeblikk sendt opp til over 81 dollar fatet, før den mandag endte omtrent 5 dollar fatet lavere enn den var på fredagen før USAs angrep. Sjelden har sitatet som ofte krediteres Niels Bohr vært mer passende: «Det er vanskelig å spå, spesielt om fremtiden».

En annen pris det er vanskelig å spå, er prisen på penger. Norges Bank tok markedet, og mer eller mindre alle økonomer, på sengen da de 18. juni besluttet å kutte renten med 25 basispunkter til 4.25%. Etter overraskelsen priser markedet ved utgangen av måneden inn ytterliggere to rentekutt fra Norges Bank før året er omme. Også Riksbanken i Sverige og europeiske sentralbanken ECB kuttet renten denne måneden med 25 basispunkter, begge til 2%, i tråd med forventningene. I USA er Jerome Powell standhaftig i møte med det politiske presset, og fortsetter å være datadrevet både i kommunikasjonen og beslutningstakingen. Fed har ikke utelukket et kutt i juli, men markedet priser september som det mest sannsynlige. Sentralbanken selv er klar på at de ville ha kuttet rentene tidligere, hvis det ikke var for omfanget av de nye tollsatsene og den usikre påvirkningen de har på inflasjonen.

Rentekutt eller ei, vi fortsetter å jobbe som vi alltid har gjort: fokuserer på å gjøre gode analyser, er forberedt på uro, og tar gode langsiktige beslutninger for våre andelseiere.

Med vennlig hilsen
Peer Hastrup Thorsheim 
Porteføljeforvalter, Borea Asset Management

Historisk avkastning i våre fond er ingen garanti for framtidig avkastning. Framtidig avkastning vil bl.a. avhenge av markedsutvikling, våre forvalteres dyktighet, fondets risiko, samt kostnader ved tegning, forvaltning og innløsning. Avkastningen i våre fond kan bli negativ som følge av kurstap. Informasjon om fondene våre er å anse som markedsføring. Effektiv rente vil kunne endres fra dag til dag, og er derfor ingen garanti for avkastningen i perioden den er beregnet for. Investorer som vurderer å investere i våre fond oppfordres til å lese nøkkelinformasjon og prospekt på borea.no/fondene

Nyhetsbrev Få innsikt og markedsoppdateringer direkte i innboksen.

Nyheitsbrev Få innsikt og markedsoppdateringer direkte i innboksen.