
Merry Quizmas 2021
Atter en gang er det tid for årets julequiz. (oppdatert 4. januar 2022)1.des. - 2021
Merry Quizmas 2021 er nå avsluttet. Oppgavene finner du under, og fasiten finner du bak de grå boksene.
Som vanlig ble det en hard kamp om pallplassene, og det ble denne gangen Vegard som gikk seirende ut av sammenlagtkonkurransen. Vegard var eneste deltaker med full pott på dagsoppgavene (32 poeng) og sikret ytterligere 2 ekstrapoeng på "5 kjappe"-oppgaven. Vi gratulerer!
Plass | Deltager | Poeng |
1 | Vegard | 34,0 |
2 | Kristian R | 31,0 |
2 | Jan Fredrik | 31,0 |
2 | Olav | 31,0 |
5 | Kristian LP | 29,5 |
6 | Kristian P | 28,0 |
7 | Geir | 26,0 |
8 | Petter | 25,5 |
9 | Team Pareto | 25,0 |
10 | Team Hadi | 24,5 |
23. desember
Det er lille julaften, og du kommer på at du må få med deg en feiring. Selskapet består av en kvinne og fire herrer, hvorav en britisk «Sir» og en admiral. Du reiser til landet hvor du kan få med deg feiringen på akkurat denne datoen. Under middagen blir det servert en fisk, hvis engelske artsnavn deler navn med en belgisk sjømann. Store deler av denne fisken fanges i en landsdel som har sin egen julesang. I julesangen nevnes kun én by, hvis navn ironisk nok refererer til noe annet enn fisk.
- Hvilket selskap er det snakk om?
- Hvem er sjømannen?
- Hvilken sang?
- Hvilken by og hvilken mat refererer navnet til?
I årets siste quiz-oppgave skulle vi selvsagt frem til Miss Sophies 90-årsdag, også kjent som "Grevinnen og hovmesteren". Her ble det blant annet servert hyse, eller "haddock", som det heter på engelsk. Arten deler navn med Captain Archibald Haddock, fra tegneserien Tintin. Fisken finner vi langs Norges kyst, spesielt i Nord-Norge. Landsdelen har sin egen julesang, "Nordnorsk julesalme". I sangen nevnes byen Betlehem, som kommer fra det arabiske ordet for "kjøtthuset" (eller det hebraiske ordet for "brødhuset"). 15 deltakere hadde riktig svar i årets siste oppgave.
20. desember
Du lander på flyplassen i Houston, og staten får deg til å tenke på en sang, skrevet av en norsk artist hvis fornavn også er et engelsk ord. På en av sangene på platen medvirker et kor, som du muligens gikk glipp av i årets første quiz-runde. Korets sangstil økte i popularitet i året som gikk, og om du fjerner to bokstaver fra navnet på stilen, og stokker om på resten, kommer du frem til et norsk selskap, hvis opprinnelige navn også har en relasjon til koret og stilen. Dagens spørsmål er altså:
- Hvilken artist?
- Hvilket kor, og bonusspørsmål: hvordan er det relatert til årets første quizrunde?
- Hvilket selskap?
Mandag skulle vi frem til Odd Nordstoga, som på sitt første album hadde en sang som heter «Texas». På samme album bidrar Storm Weather Shanty Choir med «Sjøfararsong». Gruppen fra Stord ble stiftet etter at Haakon Vatle hadde vært på seilas med Statsraad Lehmkuhl. Vatle er i dag leder av Stiftelsen Seilskipet Statsraad Lehmkuhl. Om vi fjerner to bokstaver fra ordet «shanty» (a og y/i) og stokker om på bokstavene, kommer vi frem til NHST. Bokstavene er en forkortelse for «Norges Handels- og Sjøfartstidende», tidligere omtalt som «Sjøfarten». 7 av 16 deltakere hadde riktig svar på alle delspørsmålene, og dagspremien sendes til Olav.
17. desember
En liten disclaimer: helgens oppgave er kanskje litt vanskelig, men har man tilgang til Google så skal det heller ikke være lett.
Du vandrer rundt i Versailles og tenker på Frankrikes historie. Samme år som solkongen døde, kom det et fremstøt fra en utlending, som ble starten på noe som skulle ende i tårer. Vedkommende ble ikke bare en kjent karakter i Frankrike, men også i et par andre stater. Du tenker at der hadde det vært artig å reise, og setter deg på første fly.
Flyet blir blåst ut av kurs som følge av storm, og lander rett vest for den opprinnelige destinasjonen. Ved siden av deg sitter en stortingspolitiker fra et “radikalt” parti, som kan fortelle deg at dersom du tar politikerens mellomnavn, fjerner en «i» og blander det sammen med bokstavene til staten du nå befinner deg i, får du navnet på et kjøkkenredskap. Om du i tillegg reiser til et bestemt land i Stillehavet, hvor en kongelig person tidligere hadde svært høy status, og sier at dette kjøkkenredskapet tilhører en person som er sentral i julefeiringen, ja da kommer du frem til et lokalt begrep for et fremkomstmiddel (dog med betydelig usikkerhet om dette faktisk er et begrep eller bare en vandrehistorie).
- Hva het utlendingen?
- Hvilke stater skulle du til?
- Hvilket kjøkkenredskap?
- Hvilket fremkomstmiddel?
Oppgaven på fredag var var muligens litt i vanskeligste laget. Likevel var det 4 deltakere som visste alle svarene, og flere som klarte deler av oppgaven. Fra Frankrike skulle vi via den skotske økonomen John Law til Mississippi og Louisiana. Vi endte derimot opp i Texas, som sammen med Mímir, minus i, gir oss kjøkkenredskapet «mixmaster». Om vi drar til øyriket Vanuatu, hvor enkelte stammer har ansett Prince Philip som en slags guddommelig skikkelse, skal begrepet «mixmaster blong [«belong»] Jesus Christ» etter sigende være lokal slang for «helikopter». Dagspremie-generatoren trakk ut Jan Fredrik som vinner, dog med «honorable mention» til Olav som løste oppgaven på under timen.
16. desember
Tankene vandrer til istéens hjemby, som er oppkalt etter en kongelig person. Den kongeliges navn på norsk får tankene dine til å vandre videre, til en karakter i en norsk film. Karakterens venn har et navn som igjen minner deg om en person av kongelig rang. Denne personens slott er neste stopp på veien. Mens du venter på flyplassen bedriver du en aktivitet som er et anagram av destinasjonen din, dersom du utelukker en dobbelkonsonant. Ja, kanskje litt søkt, men i dag skal vi frem til A) filmkarakteren og hans venn, B) slottet og C) aktiviteten.
Onsdag skulle vi fra St. Louis, oppkalt etter Ludvig den niende, til Ludvig og Solan i Flåklypa. Solan fikk våre tanker tilbake til Frankrike og «solkongen» Ludvig den fjortende, som holdt til i Versailles. Fjerner vi en «L» og stokker om på bokstavene kommer vi frem til at vi «leser avis» («avisleser» aksepteres også) på flyplassen. Denne runden hadde 20 deltakere helt rett svar, og dagspremier går til Ellen og Morten.
13. desember
Du ankommer New York City og tenker at t-bane er et utmerket fremkomstmiddel. Nesten like bra som den i Bergen. Du har derimot ikke peiling på geografi og plutselig befinner du deg på en øy. Du setter deg ned på en bar, og får lokalt selskap. Både byen og baren er en smeltedigel, og det lokale selskapet består av en brite, en russer, en franskmann, en meksikaner og en fra karibien, i ett og samme selskap. Etter et par timer går verden litt i surr, og du finner ut at det nok er best å komme seg hjem. Du setter deg inn i en stor, gul taxi og på radioen hører du en kvinne synge om noen som asfalterte paradis og bygde en parkeringsplass i stedet. Hvem har du vært i selskap med, og hvilken kvinne er det som synger på radioen i den gule taxien?
Mandag skulle vi til Long Island, hvor du tilbrakte kvelden i selskapet til Long Island Iced Tea (vodka, gin, tequila, rom og triple-sec). På radioen i taxien hørte du Joni Mitchell synge «Big Yellow Taxi». 14 deltakere hadde riktig svar, og dagspremien går til Dag.
10. desember
Du tar en pust etter okseløpet og kommer i prat med en dame fra en by i et land langt vekke. I vedkommendes hjemby ligger det et marked for noe som i år har blitt svært så populært. Her er det også et idrettslag med et passende navn. Idrettslagets navn har utgangspunkt i en spesiell industri, og navnet på denne næringen får deg til å tenke på et annet område. I elven som ligger ved sistnevnte område skjedde det noe dramatisk for en del år siden. A) Hvilken by ligger markedet i? B) hvilket idrettslag er det snakk om og C) hvilket drama utspant seg i elven?
Fredag skulle vi fra noen okser til de neste. Fra Pamplona skulle vi til Chicago, hjemsted for verdens største opsjonsmarked. Her finner vi også Chicago Bulls, hvis navn er passende for det stigende markedet vi har opplevd det siste halvannet året. Navnet har sitt utspring i slakte-/«kjøttinnpakkings»-industrien («meatpacking»), som tar oss til området med samme navn i New York City. Her landet kaptein «Sully» i 2009 et fly på Hudson River. Det er mulig at fredagens oppgave hørtes lettere ut i mitt hode enn på papiret. Her gikk nivået fra lavt til høyt, og antall rette svar fra 33 til 7. Men 7 av 14 hadde helt rett svar, og de fleste andre hadde klart å gjette seg frem til Hudson River. Premier går til Vegard og Anette.
8. desember
Det finnes fremdeles mer eksotiske steder enn Englands sørkyst, og Portsmouth har en stor havn. Du hopper på en vilkårlig ferge som seiler fra havna og etter langt om lenge kommer du til en by du aldri har vært i før. Byens offisielle navn er annerledes enn det historiske. Sistnevnte deler navn med en av hovedpersonene i en fantasifull bok, for første gang utgitt på 1930-tallet. Byen har også et kjent museum, med unike former i stål og glass. Du blir også fortalt at en halvannen times kjøretur unna kan du delta i et spesielt løp. A) Hvilken by er du kommet til? B) Hvilken bok fra 1930-tallet skal vi frem til og C) hvilket løp er det snakk om?
Onsdag drog vi med ferje fra Portsmouth til Bilbao, eller Bilbo, som er byens historiske navn. Navnet sendte tankene våre til boken «Hobbiten», skrevet av J. R. R. Tolkien og utgitt i 1937. I nærheten av Bilbao, nærmere bestemt Pamplona, kan du delta i det kjente okseløpet. Oppgaven var tydeligvis i letteste laget, og 33 av 33 deltakere hadde rett svar. Dagspremien går til Trond.
6. desember
Det er på tide å komme seg ut i verden og du setter deg på første fly over fjorden, og kjører hjem til byen Chris Rea var på vei til. Vel fremme oppdager du at en britisk industriby i desember ikke nødvendigvis oser av julestemning. Dermed setter du heller kursen sørover, ganske så strake vegen. Omsider kommer du til en øy som er blant de tettest befolkede i Europa. Byen som ligger har om lag dobbelt så mange innbyggere som byen du kom fra, og er blant annet fødestedet til en kjent forfatter. Denne mannen har blant annet skrevet en bok med relevans for tiden vi nå er inne i. Hovedperson i boken har senere vært (delvis) inspirasjon til en annen kjent kar. Dagens spørsmål er altså: A) hvilken by skal vi frem til, B) hvilken forfatter ble født her, C) hva heter boken og D) hvilken karakter er basert på bokens hovedperson?
Mandag reiste vi fra Middlesbrough og sørover til øyen Portsea Island, som huser deler av Portsmouth. Dette er Charles Dickens’ fødeby og han har skrevet «En Julefortelling» eller «A Christmas Carol». Fortellingens hovedperson heter Ebenezer Scrooge og er en av inspirasjonskildene til Skrue McDuck. 26 av 28 deltakere hadde riktig svar, og dagspremien går denne gang til Åsmund.
3. desember
Med en seilskute som har seilt avgårde, og i mangel på bil, setter du deg på bybanen. Siden byens politikere etter 50 års diskusjon enda ikke har klart å enes om nordlig trasé, kjører du sørover, nærmere bestemt syv stopp. Du kommer i snakk med en rødkledd kar på bybanen. Han inviterer deg på nachspiel i området en ukes tid senere, før dere går hver deres vei ved holdeplassen. Etter noen hundre meter kommer du til byens mest staselige kommunale barnehage, som tidligere tilhørte en lokal skipsreder. Innen rederen fylte 30, eide han 10 rederier, egen bank og 3 forsikringsselskaper. Men markedet går opp og ned, og risiko bør ikke overdrives. Da markedet krasjet, mistet vedkommende det meste han hadde og endte sine dager som småbruker og dampskipekspeditør. Hans etternavn får deg til å tenke på en engelsk artist, som hvert år siden 1986 har brukt bil for å komme seg hjem til jul. Hvilke to karer er det vi skal frem til i dag?
Fredag endte vi opp i Leaparken, oppkalt etter den gang skipsreder Erik Grant Lea. Artisten som stadig vekk kjører hjem til jul var Chris Rea. 37 av 44 deltakere hadde riktig svar, og premien går denne gangen til Roger.
1. desember
Året er 2021 og måneden er august. Stedet er Bergen, nærmere bestemt Kalfarveien 76 – Norges Wall Street eller Hansas vaskeloft, alt etter øynene som ser. Her finner vi blant annet Europas beste spesial-rentefond og aksjefondet med høyest avkastning i Norges land og rike det siste året.
Etter å ha hørt på årets selvskryt har du lyst å se byen. «Det var den pandemien», tenker du og går i retning det som senere skal bli et av høstens hot-spots i Bergen. Her har du planer om å treffe en kjent statsråd fra byen. Hun er derimot ikke å se, og du finner ut at hun har reist på tur, til en by hvis navn vi dessverre har blitt altfor godt kjent med nylig. Byen ligger i en region, hvis hovedsted er et sted mange liker å gå på tur til. A) Hvem er det vi skal frem til, B) hvilken by har hun reist til og C) hva er turmålet folk liker å gå til.
Svaret fra 1. desember finner du her:
Onsdag skulle vi frem til en av byens stoltheter, nemlig Statsraad Lehmkuhl. Den 3. august forlot hun Bergen for en toårig jordomseiling, hvor første utenlandske destinasjon va La Coruña i Spania. Byen ligger i regionen Galicia, som også huser pilegrimsbyen Santiago de Compostela. I første runde var det 18 av 26 deltakere som hadde korrekt svar, og dagspremien går til Øyvind.