Logg inn

Innholdet på denne siden er markedsføring

Merry Quizmas

I Merry Quizmas 2020 legger vi ut på en heldigital førjulsreise, fri for koronakarantene og med nøtter vi håper Google vil ha problemer med å knekke. Årets julequiz er over, men oppgavene med svar finner du her.

Årets julequiz er gjennomført. Av 72 deltakere endte vi til slutt opp 3 deltakere som hadde alle svarene rette. Etter estimatkonkurransen stod 2 av disse igjen på toppen av seierspallen, og vinnerne av årets Merry Quizmas er dermed Jan Fredrik og Kristian, med 25 poeng. Videre på topplisten kom Morten og Monica (24p), Vegard (24p), Geir (23p), Fredric (23p), Kristian (22p), Olav (22p), Trond Jørgen (22p) og André (21p). Nye quizer kommer om 11 måneder! Ønsker du å motta våre markedsoppdateringer: Meld deg opp på epostlisten her.

26. desember (nyeste)

Cambridge inneholder bokstavene (+ et par til) til å danne et ord på en type militæravdeling. Du setter deg på et fly til hovedstaden i landet dette ordet kommer fra. Ved ankomst setter du kursen nordover, og befinner deg plutselig i et mindre land. Landets navn minner deg om en fyr som går i delvis røde klær, men ikke er julenissen. Denne karens «far» har et etternavn som ligner på det til skaperen av noe som den siste tiden er blitt svært verdifullt. De to herrenes navn har en fellesnevner som får deg til å tenke på et selskap som gjorde det stort i teknologi i det forrige århundre. Selskapet oppstod i en stat hvis hovedstad også er navnet på en sentral by i en TV-serie. Hvilken stat, by og TV-serie skal vi frem til?

Svaret finner du her:

I quizens siste del reiste vi via Roma til San Marino, som gjerne fikk deg til å tenke på spillkarakteren Mario. Karakteren ble skapt av Shigeru Miyamoto, hvis etternavn minner oss om Bitcoin-skaperen "Satoshi Nakamoto". Fellesnevneren "Moto" ledet tankene til Motorola, som kom fra staten Illinois. Hovedstaden i staten er byen Springfield, som også er navnet på byen i serien "The Simpsons".

21. desember

Sangen var filmmusikk for en film. Om du tar bokstavene i hovedrolleskuespillerens navn, og trekker fra bokstavene i etternavnet til den kanskje mest kjente skipsbrudne karakteren gjennom tidene, sitter du igjen med bokstaver som, i rett rekkefølge, utgjør navnet på en utdanningsinstitusjon. Du reiser til byen hvor denne ligger. Byen er blant annet kjent for en fest med svake drikkevarer. Et av byens idrettslag har som vane å synge en spesiell sang på hver hjemmekamp, komponert av en mann med et eksklusivt etternavn. Hvilken by, stadion, og sang skal vi frem til i dag?

Svaret finner du her:

Mandag skulle vi via Tom Cruise minus «Crusoe» til MIT som ligger rett ved Boston, eller helt nøyaktig i Cambridge, som enkelte påpekte. Begge deler aksepteres. I området spiller Boston Red Sox sine kamper på Fenway Park, hvor den glitrende Neil Diamonds «Sweet Caroline» spilles på hjemmekampene. 18 deltakere hadde rett svar, og dagspremien gikk til Olav.

18. desember

Ved afrikas kyst hopper du på et skip og følger reiseruten til «Alene hjemme»-regissørens navnebror. Du sitter og leser navnene på øyene i området rundt destinasjonen og tankene vandrer til en kjent sang, som forøvrig også ble brukt som filmmusikk. Og når vi først er inne på filmer og øyer: sangerens etternavn er også navnet til en filmkarakter på en øde øy. Hva heter sangeren og hvilken filmkarakter er det vi skal frem til i dag?

Svaret finner du her:

Nivået i årets julequiz er tydeligvis skyhøyt. Fredag fulgte vi i Christoffer Columbus sine fot- eller skipsspor til Bahamas, hvor vi kom til å tenke på sangen «Kokomo», sunget av Beach Boys. Her må jeg ta selvkritikk på spørsmålsstillingen. Vokalen på låten er sunget av Mike Love, med Carl Wilson som backing. Brian Wilson deltok faktisk ikke på den opprinnelige innspillingen, da han ble nektet av legen sin, men har sunget på senere versjoner. Jeg akseptere derfor både Carl Wilson, Brian Wilson og Wilson-brødrene som svar. Den andre karakteren vi skulle frem til var selvsagt volleyballen Wilson fra filmen Cast Away. 17 lesere hadde riktig svar og dagspremie går til Åsmund.

15. desember

Du reiser videre vestover til du kommer til en by som har gitt navn til en film. I filmens sluttscene, for å hindre arrestasjonen av hovedpersonen, omtales tittelen på en annen film, som riktignok ikke rullet over skjermen før i 1995. I sistnevnte spiller en amerikansk skuespiller en mystisk karakter. Denne skuespilleren har en navnebror i en filmkarakter som man gjerne forbinder med både jul og film. Hva heter skuespilleren og hva heter hans navnebror, filmkarakteren?

Svaret finner du her:

Tirsdag skulle vi frem til Kevin Spacey, som spiller i filmen «The Usual Suspects» og hovedrollekarakteren Kevin McAllister fra «Alene Hjemme»-filmene. 31 lesere hadde riktig svar, og Dag ble dagsvinner. Når vi nå har mindre enn en uke til jul, har 3 lesere alt rett hittil. Men ting kan fremdeles endre seg, og poengene fra estimat-konkurransen skal også deles ut.

11. desember

Fra Milano setter du deg på en buss vestover. Langs kysten kjører du forbi en liten plass for de rike, og kommer etterhvert til en by som får deg til å tenke på Elon Musks visjoner. På brygga i byen hopper du på en båt, og etter et lite døgn på bøljan blå ender du opp i en by hvis norske navn også er navnet på grunnlaget for oljen. En filosof herfra vant en gang en Nobelpris, i ung alder. Han deler forresten fornavn med en amerikaner som også har vunnet en Nobelpris, sistnevnte en gang i løpet av de siste 40 årene. Hvilket land er du i, hva het filosofen og hva heter amerikaneren?

Svaret finner du her:

Fredag skulle vi via Marseille til Alger i Algerie. Fra Algerie kom filosofen Albert Camus, som vant Nobelprisen i litteratur i 1957. Den amerikanske navnebroren vi skulle frem til var Albert Arnold Gore jr., som sammen med FNs klimapanel vant Nobels fredspris i 2007. 16 deltakere hadde helt riktig svar, og dagens premie går til Geir.

9. desember

På sightseeing finner du ut at Mauritius tilhører en øygruppe hvis navn ikke bare bringer assosiasjonene til mørke øyne, men også til en type ost. Denne brukes spesielt i matretter fra en region i noe mer hjemlige trakter enn det indiske hav. Sulten kaller, og du hopper på et fly til regionens hovedstad. Byen har en rik historie, og for mange år siden ble en kjent utlending kronet til konge i byens katedral. Hvor er du, og hva het kongen?

Bonuspoeng: Hva heter verdenskjendisen som døde i 2020, og som i hoveddelen av sin karriere holdt til i en by hvis navn ligner på kongens?

Svaret finner du her:

Onsdag reiste vi fra Mauritius i Maskarenane til Milano i Lombardia, hvor mascarpone-osten står sterkt. Her ble Napoleon kronet til konge av Italia i 1805. Lenger øst i Landet finner vi forøvrig Napoli, hvor Diego Armando Maradona gjorde det sterkt.

7. desember

Fra vulkanens topp kan du nesten skimte fastlandet. Du har hørt om en laaang jernbane som frakter råvarer her, og ønsker å reise med denne. Landet jernbanen ligger i har imidlertid et navn som ligner på et annet, og på flyplassen setter du deg på feil fly. Under innflyvningen til landet du egentlig ikke hadde tenkt å reise til, ser du en øy på høyre side. Denne får deg til å tenke på tiden etter COVID. Setter du sammen herrenavnene fra hovedstaden i landet du snart lander i, og hovedstaden på øyen du sitter og ser på, får du navnet på en (relativt ukjent) engelsk fotballspiller. Hva heter han og hvilket lag spiller han for?

Svaret finner du her:

Mandag skulle vi egentlig til Mauritania, men endte opp på Mauritius. På veien inn til hovedstaden Port Louis kunne vi skimte naboøya Réunion, hvor hovedstaden heter Saint-Denis. Fotballspilleren vi skulle frem til heter Louis Dennis og spiller på Leyton Orient. 25 deltakere hadde rett svar, og dagspremien går denne gang til Ingolf. Hederlig omtale til Team NBIM alumni (som svarte i Limerick-format), Cecilie (som la ved en alternativ rute) og Olav (som fikk bekreftet fra London at Mr. Dennis er blant de svakere i spillerstallen).

3. desember

Du hopper på første flybuss til Flesland og tenker at det hadde vært godt med en god, gammeldags sydentur. Første fly bookes, til et område som har gitt navn til en fugletype. Vel fremme på stranda treffer du på en jovial og lattermild fyr, i bar overkropp og halvlangt hår, med et TV-team på slep. Han spør om du vil være med på tur, og du blir med opp på en sovende kjempe, som ikke har vært våken på over hundre år. Hvor i verden befinner du deg, hva heter kjempen, og hvem er du med?

Svaret finner du her:

I torsdagens quiz skulle vi selvsagt til Kanariøyene, som har gitt navn til kanarifuglene. Her traff vi Charter-Svein (Østvik) og dro på vulkanen Teide. Som 3 lesere påpekte, ble utbruddet i 1909 feilaktig kreditert Teide, mens det egentlig fant sted på nærliggende Chinyero. Teide aksepteres imidlertid som svar, og 48 deltakere hadde riktig svar i denne omgangen. Premien for torsdag går til Øyvind på Filipstad Brygge.

1. desember

Vi starter i Kalfaret Brygghus, hvor din foretrukne fondsforvalter holder til. Du har selvsagt deltatt i første testrunde av Pfizers nye COVID-vaksine og er immun og frisk som en fisk fra byens fisketorg. Du slenger deg i første taxi til Flesland, men på veien bommer du på Paradis og havner i stedet på et skummelt sted med mye god drikke. Etter et par glass er det på tide å komme seg videre, men med noe redusert retningssans går du i feil retning. Om ikke akkurat Wall Street ender du opp på en vei oppkalt etter en greve. Vedkommendes navn er også tickeren på et stort selskap. Hvilken person og selskap er det vi skal frem til?

Svaret finner du her:

Her skulle vi frem til bryggeriet «7 Fjell» på Bønes. Videre gikk turen i motsatt retning av Flesland og vi kom til Bergens Wall Street i Fyllingsdalen, hvor Nordea og Sbanken holder til, og tidligere også DNB. Her ligger Folke Bernadottes vei, oppkalt etter den svenske greven. Hans initialer er «FB», som også er tickeren til Facebook. Det var 23 deltakere som sendte inn svar på denne vanskelige starten, og 8 hadde helt rett. Ytterligere 7 fant fram til riktig gate, men bommet på initialene og flere gjettet Folketrygdfondet.

Bilde: Freepik.com