Borea Asset Management AS

Tjener på børsras i Kina

– Vi har tjent veldig gode penger i Kina og har fått være med på oppturen, sier Willy Helleland, investeringsdirektør i Borea Asset Management i Bergen.

Hedgefondet Borea Global Equities, med en forvaltningskapital på rundt 650 millioner kroner, har tidligere hatt ti prosent investert i kinesiske aksjer, sier Helleland.

Ifjor var Shanghai-indeksen det beste stedet å ha pengene sine av alle betydningsfulle handelsplasser i verden, ifølge Reuters. Indeksen hadde en oppgang i 2014 på over 50 prosent.

Mens aksjebonanzaet fortsatte utover vårparten, dro Helleland på studietur til Kina. Det han så, ga ham assosiasjoner til Dotcom-boblen på slutten av 1990-tallet.

– Bussjåførene handlet aksjer, og folk var helt ville. Frisørsalonger stengte for å åpne børsmeglerrom, og det har vært fullstendig eufori. Men vi kunne se at kinesiske selskaper sliter med veksten, og aksjeprisene var hinsides, sier Helleland.

– Da jeg kom tilbake i april, begynte jeg å selge alt, og de siste posisjonene var ute noen dager før markedet toppet ut.

Forvalteren nøyde seg ikke med å selge seg ut.

– Vi så etter muligheter for å shorte markedet, sier Helleland.

Gikk for «Chad»

Short-handel innebærer å låne aksjer, videreselge dem, og kjøpe de samme aksjene senere når aksjene skal tilbakeleveres. Denne øvelsen er lønnsom hvis aksjene faller i verdi, men risikoen er høy fordi tapene kan bli uendelig store dersom kursen stiger.

Helleland ville helst «shorte» en indeks, og ikke enkeltaksjer. Det skulle ikke bli så enkelt å finne et finansprodukt som falt i smak. Etter en leterunde, fikk han til slutt tips fra Swedbank-analytiker Pål Ringholm om indeksen Chad US. Produktet er notert på New York-børsen og gir en avkastning tilnærmet motsatt av CSI 300-indeksen, som er sammensatt av de 300 største børsnoterte selskapene i Kina.

– Dette produktet er laget av en stor amerikansk leverandør i USA, noe som gir en viss trygghet, sier Helleland.

Han oppgir at rundt én prosent av Borea Global Equities totale investeringer på 650 millioner kroner, ble satt på Chad US i begynnelsen av juni.

Nedsalg og shortposisjon viste seg å være klokt.

– Jeg ble tatt litt på sengen da fallet kom så fort, sier Helleland.

Fallet kom 12. juni, og børsen i Shanghai hadde en måned senere svekket seg over 20 prosent. Raset eskalerte denne uken, da Shanghai Composite-indeksen mandag falt 8,5 prosent, i det som var den kraftigste, daglige aksjenedturen på åtte år.

«Ikke for sent»

Chad US ble etablert 17. juni til tegningskurs 39,3 dollar. Torsdag hadde den steget nær 20 prosent på fem uker og ble handlet til 46,6 dollar. Helleland forklarer at han har kjøpt short-indeksen i flere omganger. Han vil ikke oppgi tall på hvor mye Borea har tjent på investeringen i shortposisjonen.

– Prosenten er mer imponerende enn beløpet, sier han.

Helleland vil fortsatt ha penger i Chad US.

– Jeg tror ikke det er for sent å shorte kinesiske aksjer. Om vi shorter enda mer, får vi se. Det blir spennende fremover, og jeg tror ikke vi kan ikke leve med denne prisingen, heller ikke etter fallet nå i sommer.

– Hvorfor?

– Veksten i kinesisk økonomi vil avta, og da blir det vanskelig å opprettholde inntjeningen. Bankene utgjør også en stor andel av indeksene i Kina, og med utfordringene de står overfor i boligmarkedet, er det vanskelig å se at dette skal gå bra.

Største fall på seks år

Oslo: Den toneangivende Shanghai Composite-indeksen fortsatte nedgangen fredag, da den var ned 1,1 prosent. Månedsfallet i juli endte på 14,3 prosent og ble den dårligste måneden for indeksen siden august 2009 ifølge Financial Times. Kinesiske myndigheter har denne sommeren brukt 480 milliarder dollar for å støtte aksjemarkedet, i tillegg til å nekte 1400 selskaper å selge aksjer.

– Støttetiltakene kan ha vært mindre effektive enn Beijing så for seg, sa strateg Bernard Aw i IG Asia fredag til Bloomberg News, gjengitt av TDN Finans.

Financial Times meldte torsdag at kinesiske myndigheter nå fester et strammere grep om flyten av markedsinformasjon. China Securities Regulatory Commission fortalte nylig på en pressekonferanse at den bekymrer seg over «spekulative rapporter». De fremmøtte lokale journalistene fikk ifølge avisen høre at informasjon heretter må godkjennes av kommisjonen «for å forhindre spredning av feilaktig informasjon og markedsforstyrrelser».


Omtalt i Dagens Næringsliv: http://www.dn.no/nyheter/finans/2015/07/31/2148/Br...